Stadswandeling Leiden

Stadswandeling in Leiden

Ontdek Leiden: Een reis door Geschiedenis en Cultuur

Leiden, een stad die doordrenkt is van geschiedenis, cultuur en charme. Wat is er beter dan deze prachtige plek te ontdekken door de ogen van een enthousiaste stadsgids? Een stadswandeling door Leiden brengt de rijke geschiedenis tot leven.

Leiden bezit de op één na grootste historische binnenstad van Nederland met daarin circa 2.500 geregistreerde monumenten. De volledige binnenstad binnen de singel van 1659 is in 1981 aangewezen als rijksbeschermd stadsgezicht ‘Leiden binnen de Singels’. Leiden is een van de meest imposante steden van Nederland.  Ondanks en dankzij haar roerige historie heeft de Leidse binnenstad in grote lijnen relatief gaaf de opeenvolgende historische structuren bewaard zoals de stadsbolwerken, stadspoorten en natuurlijk de singels. Daarbij heeft weliswaar vooral de waterstructuur geleden onder diverse ingrepen, maar de hoofdstructuur is, op de dempingen van de Mare na, nog volledig intact. Nergens in Nederland komt dat zo voor.

Stadswandeling in Leiden langs de singels en historische panden

Typerend is dat Leiden geen pleinen heeft, maar is opgebouwd langs het water o.a. de singels. Daarbij is traditioneel de bedrijvigheid naar dit water gericht. Handel aan en op het water is een kenmerkend Leids gebeuren. De oude Rijndijken zijn van oudsher belangrijke handelsroutes. De Waag in Leiden is een voorbeeld van waar centraal de goederen aan “land” kwamen voor weging en keuring. Met een stadswandeling door Leiden zoals de Singelpark wandeling kan je in zijn geheel langs alle 7 singels in Leiden een ronde lopen.

De bebouwing in de Leidse binnenstad kent een grote variatie en is relatief gaaf bewaard gebleven. Door de omvang van de binnenstad is het aantal historische panden, zeker voor Nederlandse begrippen, zeer groot. Daarbij kan echter, zoals in veel oude steden, de schijn bedriegen. Veel gebouwen lijken vanaf de straat ingrijpend verbouwd en zonder historische waarde, maar in de interieurs, kappen, constructie of op het achtererf is vaak verrassend veel bewaard gebleven. Dit geheel van historische bebouwing vormt een belangrijk en omvangrijk archief waarin de wordingsgeschiedenis van de stad is vastgelegd.

De voorgevel van het Leidse stadhuis staat bekend om de grootste Renaissance gevel van Europa en de opvallend brede Breestraat het historische middelpunt van de stad. De historische binnenstad is ook relatief compact. Zo loop je in een mooie ronde langs smalle steegjes en historische grachten tot imposante monumenten en verborgen hofjes.

Veel verhalen te vertellen tijdens een stadswandeling door Leiden

Er zijn veel verhalen te vertellen waaronder die van het Leidens Ontzet in 1574 of over de Gouden Eeuw met beroemde inwoners zoals de schilder Rembrandt van Rijn maar ook verhalen die schuilgaan achter een balkon of gevel. Of je nu geïnteresseerd bent in de Leidse universiteit, de oude stadswallen of de unieke musea, een stadswandeling door Leiden biedt je meer dan alleen feitjes. Het is een persoonlijke reis, vol anekdotes en onverwachte ontdekkingen.

Laat je meevoeren door de geschiedenis, voel de sfeer van deze levendige stad, en beleef Leiden op een manier die je nog lang bij zal blijven.

Is een stadswandeling Leiden iets voor jou? Neem dan contact met ons op via info@exploreleiden.nl

This post is also available in: Engels

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie